Schitul Dălhăuţi


Categorie: Schituri
Perioada: sec. XIX
Importanta: B
Cod LMI: VN-II-a-B-20832
Adresa: La 1 km N de sat pe drum forestier, pe doi pinteni de deal
Localitate: sat DĂLHĂUŢI; comuna CÂRLIGELE
Judet: Vrancea
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Schitul Dălhăuţi Schitul Dălhăuţi

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

vulpix484 / 07-Jun-2011

Mănăstirea Dălhăuţi a fost mănăstire de călugări de la întemeiere şi pînă la desfiinţarea sa prin decretul comunist nr. 410/1959. Biserica Ortodoxă Română ,prin strădania Preasfinţitului Părinte Episcop Epifanie al Buzăului, a reactivat această mănăstire în anul 1990, ca mănăstire de călugăriţe.

Între anii 1979-1990, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului fusese transferată forţat la Muzeul de la Posada, apoi la Muzeul de Artă din Bucureşti, pierzându-i-se urma. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Epifanie al Buzăului şi Vrancei şi prin străduinţa maicii stareţe de atunci, Emilia Focşa, icoana a fost readusă la Mănăstirea Dălhăuţi, fiind aşezată în sfânta biserică spre bucuria, mângâierea şi ajutorul celor care, cu evlavie şi cu dreaptă credinţă, se închină înaintea ei.

La ora actuală, Mănăstirea Dălhăuţi este unul dintre cele mai bine organizate aşezăminte monahale din Eparhia Buzăului si Vrancei. În ultima perioada de timp, aici s-au construit o clopotniţă impozantă, un corp nou de chilii şi s-a amenajat un muzeu într-o clădire nouă.

emilia / 08-Jun-2009

Manastirea Dalhauti, cu obste de maici, este situata la 3,5 km de satul cu acelasi nume, intr-o poiana in mijlocul padurii.
Biserica veche, din lemn, cu hramul "Izvorul Tamaduirii", este ctitoria lui Corbanescu. A fost cladita in 1464-1469, recladita in 1810 de arhimandritul Dionisie si reparata in 1899 si 1995.
In 1829 se construieste o a doua biserica din lemn cu hramul "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril".
A treia biserica, "Sf. Imparati Constantin si Elena", din zid, este ctitoria Casandrei Perieteanu si a fost construita in 1840-1850.
In prezent se tin slujbele in biserica din lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", care este construita in forma de cruce pe fundatie de piatra.
Naosul este despartit de pronaos prin doi stalpi de lemn care sustin o arcada tot din lemn.
Are un pridvor inchis luminat de o fereastra mare pe stanga si alta mica in partea superioara, asezata orizontal.
In naos si pronaos lumina patrunde prin cate o fereastra mare pe fiecare parte, iar in Altar printr-o fereastra mare in fata si o fierastruica pe stanga.
Catapeteasma inalta pana la bolta este din lemn sculptat, ca si stranele cantaretilor.
In naos se afla trei icoane mari cu Maica Domnului, incadrate cu rame de argint aurit. Una dintre aceste icoane este facatoare de minuni.
Turla mare din lemn de pe naos, este in forma hexagonala si are trei ferestre inguste si inalte.
A doua turla de pe pronaos este infundata si foarte mica. Turlele sunt acoperite cu tabla, iar biserica cu sindrila.
In exterior peretii sunt captusiti cu scandura vopsita in culoare ocru.
Pictura este foarte veche, cu inscriptii chirilice, aplicata direct pe scandura.
Manastirea se afla intr-o rezervatie naturala cu copaci seculari, iar in curtea ei este ocrotita floarea numita brandusa.
( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti )